UVAŽENI LJUBITELJI VATERPOLA, POŠTOVANI GLEDAOCI, DRAGI NAVIJAČI „VOJVODINE“

Pre 85. godina, početkom septembra meseca, u Dunavcu na improvizovanom drvenom igralištu, tada poznatom kao „Đačkom kupalištu“, odigrane su prve zvanične vaterpolo utakmice u našem gradu, Novom Sadu. Učestvovali su vaterpolisti Sombora, Petrovgrada (danas Zrenjanina), Beograda i Novog Sada. Vaterpolisti našeg Grada su osvojili prvo mesto.

Ljubav prema vaterpolu, uspeh na turniru, entuzijazam koji je poneo te mlade ljude, doveo je do formiranja Plivačkog i vaterpolo kluba „GALEB“ na Osnivačkoj skupštini 29. novembra 1935. godine. Motivisan prevashodno materijalnim razlozima Klub je ime „GALEB“ zamenio 1959. godine u „MORNAR“, a potom se 1962. godine uključio u Sportsko društvo VOJVODINA i preuzeo ime „VOJVODINA“. Od tada pa sve do današnjeg dana Klub je kontinuirano (osim za vreme drugog svetskog rata) aktivno radio na širenju kvantiteta i razvoju kvaliteta vaterpolo sporta u našem gradu i šire. Od Dunavca, preko otvorenog bazena na SC Sajmište, zatim bazena SPC Vojvodina, došli smo, zahvaljujući Gradu, do zatvorenog bazena Klisa, gde se osećamo kao domaćini.

Prolazeći kroz razne i veoma teške razvojne faze, Klub je danas uspeo da izraste u savremeni organizacioni kolektiv, koji neguje i razvija, sada već prepoznatljivu školu vaterpola Vojvodina. Klub je danas sa svim svojim uzrastnim kategorijama u vrhu srpskog vaterpola i ujedno čini okosnicu u svim reprezentativnim selekcijama.

Zahvaljujući razumevanju Grada, Pokrajine, uvaženih poslovnih partnera, a naročito roditelja dece vaterpolista, do sada smo uspevali da omogućimo neprikdni razvoj našega sporta.

Uz puno razumevanje i pomoć svih aktera,  posvetićemo se i dalje  razvoju Kluba. Zato imamo želju, uslove, razloge, i naravno tradiciju koja nas obavezuje

 

PRVI VATERPOLO ZAVESLAJI U NOVOM SADU

Baš kao i plivanje, novosadski vaterpolo “rođen” je na “Đačkom štrandu”. Na inicijativu dr Laze Markovića, Crveni krst izgradio je na Dunavu, tokom letnjih meseci 1925. godine, omiljeno sastajalište učenika osnovnih i srednjih škola. Kasnije (1932) ovo kupalište predato je na upravljanje Higijenskom zavodu, koji je napravio splav-plivalište za obuku neplivača, ali i za one koji su imali ambicije da savladaju stilsko plivanje.

Za upravnika Đačkog kupališta postavljen je Dejan Lazić, koji je bio izuzetno privržen vodenim sportovima. Pored njega, zasluge za razvoj plivanja i vaterpola u glavnom gradu Vojvodine imao je i Rudi Reš, tada jedan od vodećih stručnjaka za sportove na vodi u Jugoslaviji. Službeno premešten iz Mostara za službenika Hipotekarne banke u Novom Sadu, Rudi Reš je, po sospstvenoj želji, amaterski trenirao mlade, koji su u velikom broju dolazili na plivalište.

Brojnost mladih sportista bila je takva da je već 8. septembra 1935. godine, povodom obeležavanja decenije Đačkog kupališta u Novom Sadu, održan veliki plivački i vaterpolo miting. U okviru ovog programa postojao je I vaterpolo program; on je podrazumevao četvoromeč sa ekipama iz Beograda, Petrovgrada (Zrenjanina), Sombora I Novog Sada.

To su bile prve zvanične vaterpolo utakmice u Novom Sadu I praktično od tog datuma vaterpolo je počeo da se igra na zvaničnim utakmicama u našem gradu. Na ovom turniru prvo mesto je osvojila ekipa iz Novog Sada. Ovaj uspeh primljen je s oduševljenjem, pa je u novembru iste godine (1935) održana osnivačka skupština prvog plivačkog i vaterpolo kluba u gradu – kluba «Galeb».

Osnivačka skupština “Galeba” 29.novembra 1935. godine izabrala je prvi upravni odbor.

Predsednik –  dr Jovan Popović, zamenik direktora Higijenskog zavoda

Podpredsednik – Dejan Lazić

šef Statističkog odseka – Nenad Jovanović (kasnije, Stevan Ćirić-sudija)

Tehnički referent – Rudi Reš

Članovi – Jovan Drapić, dr Nada Micić- Pakvor , dr Dušan Antić, Vera Ćirić, dr Raduško Ilijć-advokat, Mića Rončević- advokat (obojica gradski odbornici), dr Svetozar Poštić i inženjer Božidar Stojanović.

Već na samom početku bilo je više od 300 aktivista i veliki broj članova koji su pomagali rad kluba – ostalo je zabeleženo u sećanju, sad već pokojnog, Dejana Lazića, prvog potpredsednika, a potom i doživotnog predsednika novosadskih plivača.

Lopta je u ono vreme bila prava dragocenost, dok su kapice nabavljali roditelji ili ih šili sami igrači.

Kako je objavio nedeljni list Novi Sad, “Galeb ” je prvu utakmicu po osnivanju odigrao sa Somborcima nerešeno 1:1, dok je u duelu sa Petrovgradom doživeo poraz od 1:2.

 

PREGLED KARAKTERISTIČNIH REZULTATA

PREGLED IGRAČA KOJI SU NASTUPILI 10 I VIŠE TAKMIČARSKIH SEZONA

U SAVEZNOM I MEĐUNARODNOM RANGU ZA VK VOJVODINA

Ime i prezimeBroj sezona
Živko Cvjetićanin14
Dejan Stanojević13
Marko Ovuka 13
Vasilije Kanazir 12
Aleksandar Marinković
11
Miroslav Cvjetićanin
11
Vojislav Marđeloški
11
Nenad Vujkov 10
Aleksandar Mratinković
10
Aleksandar Supić 10
Filip Akrap10

PREGLED IGRAČA KOJI SU ODIGRALI VIŠE OD 200 UTAKMICA

U SAVEZNOM I MEĐUNARODNOM RANGU ZA VK VOJVODINU

Ime i prezimeBroj utakmica
Marko Ovuka308
Dejan Stanojević248
Miloš Miličić218
Boris Vapenski 212
Miroslav Ranđić205
Živko Cvjetićanin 202
Aleksandar Supić200

PREGLED IGRAČA KOJI SU POSTIGLI VIŠE OD 200 GOLOVA

Ime i prezimeBroj golova
Miroslav Ranđić374
Boris Vapenski 343
Vojislav Jovanović330
Živko Cvjetićanin302
Aleksandar Marinković297
Vojin Gojković261
Dimitri Barkalov 242
Miloš Maksimović207

PREGLED IGRAČA KOJI SU NASTUPALI ZA SENIORSKU VATERPOLO

REPREZENTACIJU JUGOSLAVIJE-SCG-SRBIJE

OLIMPIJSKI ŠAMPIONI, SVETSKI I EVROPSKI PRVACI

 

Miloš Ćuk

Branislav Mitrović

Gojko Pijetlović

Duško Pijetlović

Saglasno članu 14. Statuta Vaterpolo kluba Vojvodina i člana 2. PRAVILNIKA O IMENOVANJU POČASNOG ČLANA I POČASNOG PREDSEDNIKA Vaterpolo kluba Vojvodina, na Skupštini VK Vojvodine održanoj 11.03.2012. godine imenovala je u zvanje počasnog Predsednika i počasnog člana:

POČASNI PREDSEDNIK

Živko Cvjetićanin

POČASNI ČLAN

Vasa Kanazir                                                              Branislav  Milinkov

II

 

S poštovanjem, Vaterpolo Klub Vojvodina

III

MONOGRAFIJA VATERPOLO KLUBA VOJVODINE NOVI SAD

©2023 Vaterpolo klub VOJVODINA Izrada sajta - web10.rs

Kontaktirajte nas

Sending

Log in with your credentials

Forgot your details?